Страница 1 от 5

Спомени от нафталинови обложки

Непрочетено мнениеПубликувано на: 31 Юли 2009, 02:32
от Валентин Найденов
Deep Purple In Rock е първата истинска вносна тава, която попадна в ръцете ми и не я пускак с часове. Разгледах всеки милиметър от нея, прочетох всяка буква и ми се искаше да си я гушна в креватчето. Тогава нямаше копирни машини и за раздяла с тавата се опитах, къде добре - къде зле, да нарисувам портретите на петимата от снимките им вътре.

Deep Purple - In rock Cover Front.jpg


Преписах всяка изписана буква, без да знам каво точно значи "a big G" от "Into The Fire", както и "Hard Lovin' Man" и много други. Много се възхищавах на DeLane Lee Studios и от тогава си записвам името на всяко студио в което е записана тава... докато си записвах. От тази обложка разбрах кои са президентите в скалата, колко са, коя е планината, верните имена на петимата от групата... и много други приказни истории.

Музиката в тавата нЕма значение

:lol:

Re: Спомени от нафталинови обложки

Непрочетено мнениеПубликувано на: 31 Юли 2009, 17:59
от tangerine
Ами ако трябва да си спомня първата обложка,която ме е впечатлила,то това би трябвало да е на любимата ми група Led Zeppelin,а именноИзображение,която ми се стори толкова красива,а същевременно и минималистична,че просто стоях и я гледах с часове.Изобразително изкуство от висша класа.Както се казва "Музиката няма значение" :D :D :D :D :D :D :D

Re: Спомени от нафталинови обложки

Непрочетено мнениеПубликувано на: 31 Юли 2009, 18:10
от Валентин Найденов
Безспорно това е един от шедьоврите на обложките. Има много интересна история около това, което се вижда. Напр.: Как се казва старецът?

:roll:

Re: Спомени от нафталинови обложки

Непрочетено мнениеПубликувано на: 31 Юли 2009, 20:50
от tangerine
Ако не бъркам,една от легендите е ,че това е претворение на James Patrick Page.Дори бях чул версия,че повлиян от текстовете на Дилън,именно китарджията бил дал идеята за тази минималистична обложка.Ако това е вярно,къде трябва да търсим Зимермановото? Отговорът е кратък и се състои от три думи - Working Class Hero.
Ако направим кратка дисекция на първите четири обложки,то би изглеждало така:
Изображение - Кратко и ясно - Led Zeppelin
Изображение - Ако трябва да търсим някаква мислена или дори концептуална линия в първите четири епоса на Цепелин,то обложката на първия дава ясна представа за вида,съдържанието и смисъла на името на групата.Втората е издържана в стилистиката на военни кадри,което отлично се връзва и със заглавието на плочата - Led Zeppelin 2.Каква е аналогията? Естествено Втората Световна Война
Изображение - Бях чел определение за тази обложка,като за най-недооценената арт психеделия.Лично моето мнение е The Middle Of Nowhere.Безброй вплетени символи,нефокусирана музикална творба,абе по-добре от първия,по-амбициозно от втория,абе накъде отиваме?
http://991.com/newGallery/Led-Zeppelin- ... -58550.jpg - Няма последователна логика,която да осмисли появата,значението и смисъла на тази тава.Но Тук думата е за художественото оформление.При Цеп то върви ръка за ръка с музиката.Изцяло нова музикална посока,нови послания,засилване влиянието на окултното в мащабното съзнание на Пейдж,което рефлектира и в музиката и в арта.Ако приемем,че Цепелин вече са мулти звезди и Джими се е уморил от славата,то най-близко до логиката е той да приеме мисленето на Дилън,а именно присмиване над всичко съвършенно и излъскано...

Re: Спомени от нафталинови обложки

Непрочетено мнениеПубликувано на: 01 Авг 2009, 02:55
от Валентин Найденов
За мен е огромно удоволствие да чета такива задълбочени мнения и тълкувания на факти, музика и обложки на албуми.

Без никой тук да ми се сърди, ще уточня две неща.

1. Led Zeppelin не е група на Jimmy Page. Там има още трима много важни личности. Соловата кариера на единия от тях доказва колко добър композитор и експериментатор е. Самобитната му природа не се вълнува от парите на възстановения Led Zeppelin. Той пя пред 200 човека в Каварна и е бил наричан "специално за мистър Робърт" във варненска механа без да знае певачката кой е той. Наскоро получи Грами. Как Jimmy Page краде мелодии и се прави, че не познава близките си ще разкажа, ако ви интересува.

2. Когато човек държи в ръцете си тавата "Led Zeppelin III, усеща, че тя много тежи. Много картон и малко метал е използван. Сама по себе си тя представлява картонен калейдоскоп. В дясната част има дъговиден отрязък, който позволява да се върти вътрешен кръг. Когато за пръв път ми натежа тази тава, прокарах пръсти върху обложката и видях, че има дупки. Въртейки вътрешния картонен кръг, закрепен с метален нит, виждах как изображенията през дупките се сменят. Виждат се тези лица.

Led Zeppelin - III Cover Back.jpg


Оригинална идея, която ме накара леко да разчекна предната страна на обложката и да видя какво има на въртящия се картонен диск. Имаше само няколко малки кръгчета, които много точно попадаха в дупките на предната корица. Изумлението ме докара до увиснало чене.

Сравнявай двете обложки и ще установиш, че в кръгчетата (дупки) попадат различни картинки от въртящия се картонен диск.

Led Zeppelin - III Cover Front 05.jpg


Led Zeppelin - III Cover Front 06.jpg


Може би е психеделия, доколкото калейдоскопа като мода на времето е такъв.

Re: Спомени от нафталинови обложки

Непрочетено мнениеПубликувано на: 01 Авг 2009, 11:50
от tangerine
За Цепелин можем да си говорим с часове.Все пак са ми любимата група.Но за Пейдж не съм много съгласен.Определено мисля,че той е навигаторът на Цеп.Не че отричам качествата на останалите,но някак си Цепелин не ми изглеждат като колектив.Това е и видимо на концертите им.Получава се нещо като плажен волейбол - 2:2. Но да не опорочавам тази тема.Тя е за друго все пак ;)

Re: Спомени от нафталинови обложки

Непрочетено мнениеПубликувано на: 01 Авг 2009, 13:10
от Dakota
Интелигентно и задълбочено изложение, Tangerine! Поставяш високо ниво в този форум.
Като голям фен на Zeppelin, няма как да не коментирам следното твое твърдение:
"Няма последователна логика,която да осмисли появата,значението и смисъла на тази тава".
Ето каква е логиката от появата на тавата: От септември 68ма до записването на 3тия албум през май 70та година, групата на практика постоянно е имала ангажименти, включително и 5те американски турнета до този момент. Zeppelin II е записан по време на малкото "откраднати моменти", между концертни изяви, изтощителни турнета, скандален живот и безсънни нощи, отвъд океана. По-спокойните и преобладаващо-акустични композиции в третия албум, отразяват душевния мир на групата, който е настъпил, след завръщането им у дома. Записан в идиличната обстановка на тихата английска провинция, III предлага на почитателите си "другата страна" на Zeppelin. Един месец заслужена почивка сред природата на Headley Grange, завръщането към корените, след бурните шеметни изяви - ето това е Zeppelin III.
А дизайна на обложката е дело на Richard Drew, но замисъла и идеята са на Page.
Относно репликите за лидерството в групата: Page създава Zeppelin. С помощта на Peter Grant. Те са неговата сбъдната мечта. С течение на времето, музикантите стават равноправни и всеки допринася за развитието на състава. Такава симбиоза и разбиране само с един поглед, рядко се срещат. Това си проличава най-добре, когато гледаш и слушаш концертите им. По повод последното ти мнение е тази моя реплика. Ще се радвам да продължим темата. Както и много други теми.

Re: Спомени от нафталинови обложки

Непрочетено мнениеПубликувано на: 01 Авг 2009, 13:53
от tangerine
По-спокойни акустични песни на пръв поглед.На пример в една Gallows Pole е изпълнено с агресия и брутализъм.Оставам сами да отгатнете какво точно имам в предвид.Въпреки,че Immigrant Song е пълно отрицание на нашите думи.

Re: Спомени от нафталинови обложки

Непрочетено мнениеПубликувано на: 01 Авг 2009, 19:01
от Dakota
Не мисля, че Gallows pole звучи брутално. По-скоро веселяшкото кънтри звучене е в контраст с мрачната история от 17ти век. Все пак става дума за обесване. Ако това имаш предвид под "брутализъм" - да!

Re: Спомени от нафталинови обложки

Непрочетено мнениеПубликувано на: 01 Авг 2009, 23:45
от tangerine
А нима текста не е част от музиката?Какво ти кънтри,Цепелин го не умеят това.Това си е жив акустик метъл :mrgreen: