Search

Жива ли е рок музиката и защо?

юни 1st, 2009 by admin

Рокът е мъртъв, да живее рокът!

Често в компании на маса или в обстановка след еуфория от музика, пиене и спомени се пръква спор за настоящето и бъдещето на рок музиката. Като заклет меломан и дърдорко винаги заемам нападателна позиция в подобни безсмислици и после тайно в себе си се чудя „накъде отива рокът”. Питах някои знаменитости, гостували у нас и мислите ми се задръстиха като градски транспорт след работа..

Фиш: „Не знам дали да го наричам вече рок, музиката си е музика и не е въпрос на мода. Рокът беше модерен навремето”.

Стив Вай: „Нямам представа как ще се развие утре и не ми се мисли. Правя това, което умея и всеки го нарича различно”.

Брайън Адамс: „Не се безпокой, докато момчетата заспиват с китара до леглото няма страшно. Всеки ден се раждат нови даровити китаристи”.

Рок музиката е в пенсионна възраст и малцината живи легенди я държат изправена с патерици и памперси. Не се броят очилата и слуховите апарати. В ерата на комуникациите и цифровите технологии лесният достъп до МР3 в мрежата обърка сметките на фирмите издатели и те се сетиха да продават рока наживо. От няколко години стадиони и зали се пълнят от присъствието на рок ветерани, които се съживиха от концертната търговия. Доста нафталинови групи се събраха гръмко за да се видят с платежоспособните си връстници и техните внуци. Това е добре дошло за млади рок фенове да видят как мърдат техни любимци, познати им от компакт дискове или тави на татко и мама.

Рокът има живо настояще, мъгляво като дим над вода бъдеще и пише „хроника на една предизвестена смърт”. По-смело казано той е в кома отдавна и се крепи на спомените за него, възкресявани от колцината му живи създатели. Младата художествено-творческата интелигенция в световен мащаб нехае за него и твори в музикални стилове, които имат неразбираем код за тези, които са на 64 и още изпитват съчувствие към дявола.

С какво изследване и по кои признаци се установява гибелната кончина? Много просто – отговорите на някои въпроси, които са риторично жални като сълзлива метъл балада.

Има ли мега група или изпълнител в света, излязъл на бял свят в последните 20 години? Какво е мега ли? Тези, които пълнят стадиони, билетите за тях се свършват за 2 дни, всеки на улицата знае името им, албумите им се разпродават светкавично. Не си напрягай мозъка за да се сетиш за някой такъв – всички те са започнали кариера преди 1986 г. Ако случайно ти хрумне някое име то или е отпреди посочената година или не е мега популярно или не е рок. Нека вземем най-известната британска звезда Роби Уйлямс. Той започна самостоятелно с рок след Тейк Дет и забрави бързо за него. За когото и да се сетиш картинката е подобна – съвременните величия се пазят от рока като шофьор от катаджия. Не е престижно да си в лоното на рока, току виж някой изтънчен младеж те посочи с пръст, че си дългокос и висиш в задимени клубове. Впрочем всичко най-хубаво за рока се случи до 1986 г., но за това после.

Има ли композитор, който да е създал световен хит в последните 20 години и да е млад рокаджия? По друг начин казано великите композитори на рока са на преклонна възраст и вече творят произведения, които не са и далечни братовчеди на изпадналия в кома старец. Сър Пол Макартни дроби от време на време на китарка, но рокът е тясна рамка за да се снима само в нея. В близко бъдеще в „минути за класическа музика” ще слушате произведения на известни автори от втората половина на 20-и век.

Има ли китарен герой, който да е по-млад от 40 години? Китарните герои се родиха от рока и го издигнаха на пиедестала на виртуозното. Най-младите идоли на китарните фортиции са Стив Вай, Ингви Малмстийн, Еди ван Хален и Джо Сатриани – всичките над 43 г. Не виждам къде са момчетата с китара до леглото за които ми каза Брайън Адамс.

Има ли съвременен рок албум, който да се задържи в класациите повече от година? С този лакмус се измерват приходи от продажби на албуми. Рекордите за последните години са на Игълс, които изместват Майкъл Джексън, но както и да го погледнеш не става дума нито за младост нито за нов рок.

Споменавам предимно англоезични имена тъй като те са архитекти и основни интерпретатори на понятието рок. Дори и родната картинка да погледнем ще се види, че положението е още по-трагично откъм мега групи, китарни герои, класации и прочее. Единствено симпатиите към Б.Т.Р. и отчасти Д2 дават мъждукаща светлина за дереджето на тази музика у нас, но от това не може да се направи извод за здравето й. Радиостанциите Ретро Радио и Мила Голд са агит табло за старата слава на това в което някои виждат бъдеще и бодряшки се изцепват „рока няма да умре”.

Настоящето на рока е в концерти на действащите му бащи и дядовци. Мега концертите на Ролинг Стоунс, Игълс, а сега и на Дженесис се разпродават за броени дни в интернет, независимо дали датата на концерта е след 6 или 8 месеца. Това се случи чрез опашка в кански студ с Депеш Мод у нас. Питам се какво ще стане като измрат тия хора (колкото по-късно, толкова по-добре за нас)? На опашка за какви билети ще се редим, чии концерти ще търсим в интернет, за кого ще стягаме куфари за Каварна или някъде из Европата?

На това място от проекто-некролога на рока хиляди ще кажат колко съм тъп! Та нали те с децата си се вдигат дружно да ходят по стадиони и ливади и след като децата им са фенове на тази мощна музика тя има живот и бъдеще. Вие, уважаеми татко и майко, като сте завели децата си на Уайтснейк колко пъти отидохте с тях на неопънк джабала с пого и стейдждайвинг или те не ходят по такива места? Нали и това е рок?!

Бъдещето на рока е в забърсаните от прах рафтове, на които е подредена колекция от дискове, в няколко кашони в мазето, пълни със стари плочи и на хард диска, където се точат парчета от торент тракери. Много ми е чудно колко синове и дъщери ще получат 30 кинта джоб пара за да куфеят на Колдплей или Мюз, считани за новите рок културтрегери. Децата ви ще се вричат във взаимна любов в незаконно уханни сепарета на дискотеки и ще помнят, че вие сте направили това на тъмно в хола на ей тая балада точно преди да свърши солото. Какво пък, нали и Моцарт е жив чрез плочи, дискове и някой концерт на който ходят учителките по музика на горните класове. Техните възпитаници някой ден ще посещават камерен концерт за квартет от Пейдж – Плант. Пазете си плочите, някой ден ще се наддава на търг за тава на Ленън като за картина на Пикасо. Има ясно бъдеще в антиките.

Историята на заболяването започва някъде през неслучайно посочената 1986 г. Считана за апогей на ню уейва, след нея татко Рок не прелъсти музата си за нещо съществено. Тънък писък като на прилеп беше алтернативната сиатълска сцена, но нейните герои затънаха в мрака на собственото си настроение. Нито Нирвана, нито Пърл Джем успяха да изградят трайна стойностна кариера по ред причини. Последното внуче на рока в момента е в забвение, а той има много рожби.

От съвременните музикални явления единствено на рока е съдено да се разгръща до неподозирани мащаби. От Елвис през йе-йе ерата на Бийтълс, които само за седем години еволюираха до Let It Be, до класиката на 20-и век, каквато беше рок музиката пътят беше интересен, широк и дълъг. Чрез бурното развитие на звуковите технологии първичната енергия на рока се разпростря в десетки стойностни ниши и за някои слушатели няма общо между понятията бийт, хард, арт, глем, прогресив, метъл, пънк, уейв, софт, мелъди, денс, електро-поп, индъстриал, фюжън, латино, афро, уърълд и други сложновати като унгарски псувни. Всичко това са различни лица на една магия, която съдържа в себе си мода, бунт, енергия, музикални достойнства, поезия, директни послания и силен контекст. Това е душата на рока като изкуство. Много музиканти и почитатели не направиха разлика между изкуството рок и начин на живот, някои от тях преиграха в задявките с душата му и прекратиха житието си нелепо. Други се осъзнаха навреме, отвориха очи и заявиха „сънят свърши” преди да ги навести оловото пред Дакота Билдинг. Всеки дълъг път има край в затънтено село или в река, ако не е стълба към рая.

Сега времената са други и нищо от детството и зрелостта на рока не е останало в настоящето му съзидание. Душичката му я няма, останаха само документи и тук-таме изкашляни дела. Не знам доколко важи днес латинската сентенция Ars longa vita brevis (животът е кратък, изкуството вечно)?! Било каквото било, нищо не е вечно, освен стремежът към богатство. В ламе и мачкан лак дядо Рок е на стълбата, а чедата му са есенни листа във водовъртежа на парите.

Валентин Найденов

31 Responses to “Жива ли е рок музиката и защо?”

 1. #1
  Monty Python 1983
  август 2nd, 2009 21:50

  Звучи стряскащо,но това са фактите. Поздравления за статията,стила ти е добър !

 2. #2
  Еммс МакКери
  януари 3rd, 2010 18:05

  Четох, четох и не видях името на -млади и адкси талантливи рок изпълнители – Гуано Ейпс… те, ще си останат легенди, за близките 100 години, поне за мен. Аз съм, абе малка съм си де, но избягах от вкъщи за два концерта и за Ейпс, и за Металика, не ми пукаше за последствията след като се върна, важното е, че си изкарах зловещо и на двата концерта…Но това е да бягаш по т.нар. „лош път“, всичко яко е забранено, а когато го направиш, се чувстваш божествено, но това няма значение!

  Рокът в плочи, рокът в касети, рокът върху тениски…е като Конфуций в книги, вечни ценности, които когато гледаш те изпълват със смях и едновременно топлина.Топлина, която ти се иска отново да докоснеш, като добро изживяване…Рокът няма да е като преди, защото вече има „фешън“-гейове, които лесно могат да забиват кифлите.А кифлите се извъдиха в огромни количества, докато тигровите раета, високите токчета, късите поли и кичът са в ежедневието на някого, не може да очакваш той да слуша рок, това би било срамота… А колкото повече, кифли толкова по-голям е шансът истинските мъже да се превърнат в метеросексуални фешънчета, с криви бритони и прилепнали педалски дънки…Това е водещето поколени…Вместо да си имаш баща с дълга коса с халки по ушите, ще имаш баща със улизана прическа със блестяща обеца на лявото-гейското ухо, и колкото и да ти се иска да слушаш рок, ти след години ще се превърнеш в него…ще слушаш хаус, и ще се сваляш с кифлите…И така рокът ще се забрави, и след години когато някоя яка пичка и пич с дълга коса, на когото всеки се подиграва не открият във мемоарите диск на Бийтълс, а след години ще почнат да творят-да изграждат на ново лексикалното значение на думата РОК, и така, рокът ще се преражда със години…
  Това разбира се, може и да не се случи, но сега, само може да го поддържаме жив … :)

 3. #3
  Noeli Calvo
  февруари 19th, 2010 5:30

  Eммс MakKeри, много ме изкефи отговора ти. Жалко, че вашите не те разбират, та се е наложило да избягаш от къщи, за да отидеш на концерт. Това е кофти. „Старата генерация“ би трябвало да е в час!!
  Все пак това, че си го направила, означава, че рокът все още е жив. Абе, важното е, че не слушаш Риана и Бритни Спиърс – това е супер!
  Познавам един пич, който е рокаджия с дълга коса. Сега иска да се подстриже, защото кифлите не одобряват външния му вид – представи си. Те си падат по Бионсе и тем подобни, а той свири на китара, композира има си дори група – само едно си няма – гадже, което да го разбира и подкрепя. Ега ти!
  Едно момиче пък, което е в 8ми клас, има проблеми в училище, защото ходи с фланелки на Iron Maiden, Nightwish, Deep Purple и т.н. Moмчетата я блъскат, ритат и обиждат, а момичетата (същите, за които говориш – с късите поли маникюр и три пласта грим) я презират. За какво говорим…
  Разбирам те добре. Това, което казваш, звучи ужасно, но си е истина. За съжаление!
  Е, нека слушаме здрав рок, засега, и да го поддържаме жив, пък каквото ще да става! Бъдещето ще покаже.

 4. #4
  Kamen
  юни 4th, 2010 22:59

  Valio, prekrasna statia!

 5. #5
  verba
  юни 26th, 2011 17:50

  отгпглв

 6. #6
  mtr
  юни 26th, 2011 17:54

  saita ne priema post!!!

 7. #7
  valnay
  юни 27th, 2011 0:44

  Сайтът приема пост, когато напишеш код, който е видео потвърждение.

 8. #8
  mtr
  юни 29th, 2011 18:57

  Със Опера и Интернет Експлорер пробвам,но и с двата не излиза поле за код изобщо.Само Submit Comment и няма друго.

 9. #9
  valnay
  юли 1st, 2011 15:28

  гдфгдфг

 10. #10
  valnay
  юли 1st, 2011 15:29

  Предишното беше проба. Иска се име и емайл.

 11. #11
  mtr
  юли 1st, 2011 16:09

  Име,мейл,Събмит Коммент…и дотам.Текста изчезва и нито ми излиза съобщение,нито опция.
  Ще пробвам да дам текста на части,щом приема по нещо…

 12. #12
  mtr
  юли 3rd, 2011 23:01

  Да,момичето добре е отговорило на статията…Затова пък е за чудене оригинала,ама много.Искам да питам автора не му ли е писнало да му промиват главата с твърдения за смъртта на рока със години,и кой и кога ще признае истината-световен заговор на мутанти СВАЛИ рока от водещите му позиции и насилствено наложи други стилове.Ставащото тук у нас е само отражение на този процес,и съответно е със своя балканска специфика…

 13. #13
  mtr
  юли 3rd, 2011 23:03

  На причини и последици ще се спра подробно,но преди това се връщам на критиката си към автора.Колко трябва да се комерсиализира човек,за да се смъкне от нивото на рокексперт,който винаги и във всяко предаване си заслужава да чуеш/без изключение!/,до там,че да приглася послушно и примирено НА СИЛНИТЕ НА ДЕНЯ,че най-великата музика е на изчезване,или че е изчезваща…?!

 14. #14
  mtr
  юли 3rd, 2011 23:05

  Ах,ама еди-кой-си изпълнител бил казал,че рока загива…,ами аз,като не знаех,че е така,и си избрах да мина по този път..???…,пък прочетох не една книга,изгледах всичко,което можах да намеря за живота и творческия път на музиканти индивидуални,и от големи групи,бях не веднъж на сцена,и пред по-малко,и пред повече публика ,запознах се „с кухнята на нещата“ отблизо,а с днешна дата се опитвам да не си разваля слуха с „достатъчно качествените“аудиоформати

 15. #15
  mtr
  юли 3rd, 2011 23:07

  ,слушайки карикатурния вариант на Smoke On The Water или Man Of The Sylver Mountain на 128 бита…,и не си обяснявам по никакъв начин как така музикантите се предадоха,…как се съгласиха толкова единодушно тази жизнена,мощна,мелодична,възпламеняваща,доста често импровизаторска музика,САМО защото шепа изроди разполагащи с пари и власт са решили да ги съсипят-как те просто се примириха…,свиха знамената.?!Част от тях се

 16. #16
  mtr
  юли 3rd, 2011 23:09

  отказаха ,друга част се самоунищожиха,трета част се пренасочиха,а четвърти ги погребаха след „странни“обстоятелства-кой самолета му се взривил,кой се допрял до микрофона с протичащ по него ток,..на кой колата му не взела завоя,и т.н….
  Нека сега да видим обаче какво има под върха на айсберга….Как започва всичко?
  Рока от самото си появяване е недолюбван от аристокрацията.Защо ли?

 17. #17
  mtr
  юли 3rd, 2011 23:10

  Той е и музика,и поведение,и мислене,и начин на живот.В завихрящите се рок-истерии по концертите се усеща сила,пред която мутантите смътно усещат,че са безпомощни.Те разбират,че тази сила /понеже не се направлява от тях/ може много лесно да стане управляема ПРОТИВ тях и с непредсказуеми последици,обединявайки тълпите и дори да доведе до революция и да лиши самата аристокрация от власт…!

 18. #18
  mtr
  юли 3rd, 2011 23:11

  Тази музика обединява хората/докато мутанта използва тактиката „разделяй и владей“/,развива културни нужди в тях,проповядва мир,/по време когато мутанта иска и води война!!/ ,заразява младите с естественост и възможност за самоизява/иначе казано-дава независимост/,за разлика от лицемерието на патриархалност и църковност които доминират и управляват живота по онова време.
  Ето защо -мутантите се обединяват и повеждат

 19. #19
  mtr
  юли 3rd, 2011 23:16

  истинска война срещу рока.Концерти са затруднявани,саботирани,проваляни, отменяни, прекъсвани,пречено е и са изнудвани радиа и ТВ да не излъчват,музиканти са прогонвани, нападани,убивани….За да защити властта и парите си мутанта не се спира пред нищо.“Нещастни случаи“ премахват едни от най-големите китаристи,барабанисти,вокалисти…Резултат
  има,но рокът все още се развива мощно и печели последователи.Междувременно са се появили

 20. #20
  mtr
  юли 3rd, 2011 23:20

  нови,“по-съвременни“ разклонения
  /след хардрока и ранните образци на метъла/,които не могат да постигнат нито същото ниво,нито същата виртуозност, нито такава продължителност,но почват полека и необратимо да занижават критериите за изпълнение и качество,а това ,че отнемат част от дотогавашната публика е добре дошло за враговете на рока.Отнема публика и disko-to,и се явява успешна алтернатива срещу рокзаразата!

 21. #21
  mtr
  юли 3rd, 2011 23:26

  Но …..ПАК не е достатъчно..!.Трябва да се направи нещо за унищожаване красотата на рока при плочите и лентите.Ето там е голямото удоволствие от слушането,/но не само на рок,а/ на музиката въобще!За пълна победа над рока трябва да бъде унищожен саунда . Реализирането на тази задача съвпада с появата на компактдиска. Новият и съвсем чист звук скоро спечелва достатъчно последователи и развитието му съвпада с
  цялостното развитие на компютъра….което обаче

 22. #22
  mtr
  юли 3rd, 2011 23:30

  обаче отнема много дискспейс… Ама,не може ли да се намали??….И ето че злият гений създава първо МП3,а после и другите аудиоформати,в които ….място е СПЕСТЕНО за сметка на качеството на музиката/!!!/.Това е окончателния ,смъртоносния удар,който обаче е не само върху рока,а върху цялата музика по света. Вече чрез Интернет хиляди хора се научават да слушат и
  възприемат като нещо нормално
  нискокачествени дрънкащи на тенекия

 23. #23
  mtr
  юли 3rd, 2011 23:35

  ,с повреден баланс между каналите ,орязани честотни характеристики, и нерядко забързено темпо/т.е. променена тоналност!!!/ МП3-ки,които нямат ,и не могат да имат и 40 % от качеството ,с което са създадени оригиналните записи…,а това масово принизяване на критерия на слушателя вече не стимулира производителите-фирми да гонят качество …,и повече музиката НЕ Е и НЯМА да е същата! Даже по държавни,а не само по частните радиа Елтън Джон ще звучи като

 24. #24
  mtr
  юли 3rd, 2011 23:40

  Род Стюърд,а концертите наживо вече имат сякаш нарочно подбирани НЕПОДХОДЯЩИ за подгряване групи,или пък изобщо никакви,/но пък за сметка на това ти рецитират по два-три пъти спонсорите на концерта/Това е подгряващото според мутанта! На пулта на озвучителя също е поставен некадърник…и поредната група,КОЯТО И ДА Е ,дошла тука-отново звучи отвратително.Последните съвсем пресни примери са Teen Lizy и Omega.

 25. #25
  mtr
  юли 3rd, 2011 23:44

  Та,ето как мутантите се разправиха с рока /по света включително/…,чудно ли е тогава,че младите хора не намират почти нищо в него,или търсят само скоростта при изсвирването и външните атрибути????….Или че изречението „Време е за Рок енд Рол!“ за зрителя на поредния гангстерски филм ще значи НЕ слушане на музика, а ОБИРАНЕ НА БАНКА!!!! !!
  ….???? Или не е истина това?…..

 26. #26
  mtr
  юли 3rd, 2011 23:45

  Дотук показах нерадостна картинка,и идва логичния въпрос:“Е добре де,защо тогава реши,че рока не е загинал?“…

  Първо-защото аудиофилите са си запазили доколкото е възможно ленти и плочи.Значи има надежда за бъдещето /някога/…

 27. #27
  mtr
  юли 3rd, 2011 23:47

  Второ-защото има макар и единични случаи като девойчето от примера в по-предния постинг,което има проблеми с деца на мутанти в училище,но остава привърженик на рока.Имам наблюдения,че след като излезе от принудителното влияние на средата си-младият човек преоткрива рока.

 28. #28
  mtr
  юли 3rd, 2011 23:48

  Трето-защото тук-там по някоя млада рокгрупа създава по нещо стойностно,и то оглавява класациите,изпъквайки и откроявайки се веднага над творческата безпомощност наоколо си,и съответно печели привърженици.

  Четвърто-защото в семейство където по условие се слуша рок-се създава приемственост.

 29. #29
  mtr
  юли 3rd, 2011 23:51

  Пето-Ние,израсналите с рока-сме още живи,и си търсим точно тази музика.

  Шесто-защо ли и днес като си пусна гадната осакатена МП3-ка от концерт на Пърпъл ,където едно парче продължава 20-30 минути….даже в този вид-пак леко ме кефи(!) и мога да усетя духът на музиката,което не може да се каже ЗА НИТО ЕДНО НОРМАЛНОзвучащо CD,mp3 ,Wave

 30. #30
  mtr
  юли 3rd, 2011 23:56

  или друго просвирващо друг /формат /стил/ музика /устройство извън грамофона и дека?….?

  И сега след всичкото това писане да питам автора на статията-Как би задържал или привлякъл младите към рока бивш водещ/с години перфектен!!/,който им заявява-„С рока е свършено?……“…..????

 31. #31
  valnay
  юли 4th, 2011 15:02

  Не аз, а самият рок трябва да ги привлече.

Leave a Reply